Skip to main content

Pyöräily

Pyöräily on loistava tapa tutustua Nuorgamin ylängön alueisiin luontoa vahingoittamatta ja häiritsemättä. Pyöräilyreiteiksi soveltuvat hyvin niin Pulmankinjärventie, museotie ja tie Norjan puolelle Polmangin kylään kuin polut ja maastoautouratkin.

Pulmankijärventie on noin 20 kilometriä pitkä tie, joka lähtee Nuorgamin kylältä ja vie aina Pulmankijärven eteläpäähän asti. Tie on noin puoli väliin asti päällystettyä, jonka jälkeen se jatkuu soratienä loppuun. Pulmankijärventie soveltuu erinomaisesti pyöräilyyn, sillä tällä reitillä pääset ihailemaan niin tunturiylängöltä aukeavia maisemia silmän kantamattomiin sekä itse Pulmankijärven erityislaatuista luontoa. Pulmankijärvi on Suomen pohjoisin järvi, ja se on vanha vuonon pohja. Ennen jääkautta se oli siis osa Jäämerta. Tämä näkyy vielä tänäkin päivänä Pulmankijärven kasvi- ja eläinlajistossa, ja järvessä elääkin esimerkiksi makean veden kampeloita ja rannoilla kasvaa pensaskatajaa sekä ukonputkea. Pulmankijärven tie kohoaa korkeimmillaan Isonkivenvaaran päälle, joten korkeuseroja tältä reitiltä myös löytyy. Tavallisella pyörällä reitille lähtiessä suosittelemme valitsemaan lähtöpisteeksi Pulmankijärven pohjoispään. Sähköavusteisella pyörällä voit lähteä matkaan, vaikka Lomakeskuksen pihasta, sillä tällöin jyrkempikään mäki ei tunnu pahasti pohkeissa.

Maastopyöräilyreittejä Nuorgamista löytyy useita. Maastopyöräilyyn suosittelemme ensisijaisesti Fielmmajärven reittiä, Heikkovárrin maastoautouraa tai Pulmankijärvi-Mieraslompolo -maastoautouraa. Tunturiylängöillä maasto voi olla kivikkoista sekä säästä riippuen märkää, joten maastopyöräilyretkille suosittelemme ottamaan mukaan hyvät varusteet sekä evästä. Maastopyöräily Nuorgamin ylängöllä on erityisen hienoa siitä, että Pulmankijärven tien avulla maastopyöräilyreitin lähtöpiste on jo korkealla tunturissa. Ei tarvitse siis pyöräillä edes äärettömän kauas, kun voi tuntea olevansa jo keskellä Kaldoaivin erämaata.

Kerromme mielellämme lisää pyöräilymahdollisuuksista Nuorgamissa. Vinkkejä pyöräilyreiteistä löydät myös kaikista majoituksista löytyvästä matkaoppaastamme. Vastaanotossamme on myös näytekarttoja sekä vapaasti mukaan otettavia karttoja, joiden avulla pystyt turvallisesti suunnistamaan pyöräilyreiteillä. Mikäli olet kiinnostunut vuokraamaan meiltä pyöräilyretkellesi tavallisen tai sähköavusteisen läskipyörän, tai sähköavusteisen maantiepyörän kurkista vuokraustiedot täältä.

Polje korkeuksiin – Nuorgamin tuntureille!

Kysy lisää

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.