Skip to main content

Nähtävyydet

Itse asiassa Nuorgam on itsessään EU:n ja Suomen pohjoisimpana kylänä nähtävyys – pieni mutta pohjoisin! Nuorgamiin voi ajaa upeaa maisematietä, Tenojokivarrella (Karigasniemi-Nuorgam), joka on valittu yhdeksi Suomen kauneimmaksi tieksi. Lisäksi Nuorgamin lomakylän ja sen lähialueen ympärillä on paljon erilaisia nähtävyyksiä ja päivä retkikohteita.

EU:N POHJOISIN PISTE

Muistokivi valtakunnan rajalla P 70 05 I 27 58

EU:N POHJOISIN KOULU

DEANU MUSEA, TANA MUSEUM, POLMAK

Lohenkalastuksen ja Tenon historiaa sekä kulttuuria. Avoinna kesäisin. (5 km Nuorgamista)

ISONKIVENVAARA

Isokivenvaara on upea näköalapaikka, jossa olevalla istumakivellä on levähdetty, kun on noustu kylältä tunturiin. Tien varressa on jokivenettä esittävä, kivistä rakennettu ympäristöteos Nuorgamiin menijä. (Pulmankijärventien varressa, kilometrin päässä kylältä).

KUNINKAAN KIVI

Nuorgamin ja Utsjoen välissä – Vetsikossa

KALDOAIVIN ERÄMAA-ALUE

Kaldoaivin erämaa-alue on Suomen laajin, joka jatkuu aina Norjan puolelle asti.

MORTENSNESIN KULTTUURIMUISTOALUE

Mortensnesin kulttuurimuistoalueella on kivikautisia asuinpaikkoja, saamelaisia uhripaikkoja ja hautoja yli 10 000 vuoden takaa. Ulkomuseo on avoinna läpi vuoden. Suosittu rannaltakalastuspaikka. (56 km Nuorgamista)

NIVAJOKI-ALAJALVE MUSEOTIE

Vanha koskenkiertotie ja Alajalven muinaisasuinpaikka.

NORJA JA JÄÄMERI

Valokuvaukselliset lähialueen kalastajakylät ja kaupungit.
Tutustu upeisiin Pohjois-Norjan päiväretkikohteisiin:
travel-finnmark.no

HAMNINGBERG

Ihana Hamningbergin kylä on Varangin niemellä noin 40 kilometriä Vardösta. Autioitunut kalastajakylä täyttyy asukkaista vain kesäisin. Luonto on karu, mutta linnusto on rikas. Jos olet onnekas, voit nähdä valaan tai hylkeen lipuvan rannikolla.

PYKEIJA

Pykeija on pieni kalastajakylä, jonka asukkaista suurin osa suomalaisten jälkeläisiä, sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Nuorgamista. Ulkoilijalle kylän ympäristö tarjoaa monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja lintuharrastajille lähellä kylää sijaitsee Ranvikan lintuvuori.

NESSEBY / UUNIEMI

Nesseby on kuvauksellinen kalastajakylä Norjan puolella, noin 50 kilometriä Nuorgamista. Nessebyssä on idyllinen vanha puukirkko ja pieni satama, missä kannattaa ehdottomasti poiketa reitillä Vadsö-Vardö. Maastossa on runtsaasti kivikautisia ja historiallisia muistomerkkejä.

VARANGERING NIEMIMAA
linkki visit varanger sivustolle

VARDØ

Vardø eli suomeksi Vuoreija sijaitsee saaressa, johon ajetaan kolmen kilometrin pituista tunnelia pitkin 88 metrin syvyydessä. Vuoreija on erikoinen yhdistelmä uutta ja enimmäkseen vanhaa. Hylätyt rakennukset notkuvat elämää täynnä olevien kotien kyljessä. Kaupungin rujoon ilmeeseen on haettu väriä maalipurkista, kun tunnetut taiteilijat saivat vapaat kädet vanhojen talojen koristeluun.

VADSØ

Vesisaari on Finnmarkin läänin hallinnollinen keskus, joka sijaitsee Varangin vuonon pohjoisrannalla. Vesisaareen muutti 1800-luvulla suuri määrä suomalaisia, minkä vuoksi vuosisadan vaihtuessa sen väestöstä yli puolet oli suomenkielisiä kveenejä. Sen jälkeen Vesisaari on norjalaistunut melkein kokonaan.

POLMAKIN KIRKKO

Kirkko sijaitsee Polmakin kylässä Norjan puolella. (n. 5 km Nuorgamista)

PULMANKIJÄRVI PULMANKIJOKI­LAAKSOINEEN

Suomen pohjoisin järvi on vanhaa Jäämeren vuonoa (n. 20 km Nuorgamin kylältä). Pulmankijärvi ja sen jokilaakso upeine maisemineen ovat ihanteellista vaellus- ja hiihtomaastoa. Retkeily-, hiihto-, vaellus- ja moottorikelkkareitit Nuorgamin ja Sevettijärven välillä kulkevat Pulmankijärven kautta.

RASTIGAISSAT

Itä-Finnmarkenin korkeimmat tunturit, jotka näkyvät loistavasti myös Nuorgamiin Isovaaran tunturin päältä.

VARANGIN SAAMELAISMUSEO, VARANGERBOTN

Varangin saamelaismuseo esittelee merisaamelaisten historiaa, kulttuuria ja nykypäivää. Avoinna kesäisin joka päivä klo 10–18, muulloin ma – pe klo 10–15. (36 km Nuorgamista)

VÄLIMAAN TILA

Välimaan tila on puolessa välissä Utsjoen ja Nuorgamin kyliä sijaitseva saamelaistila Tenon rannalla. Saamelaistila kohosi vuonna 1858, vuosisataisille pyyntipaikoille, ja sen väki kalasti ja hoiti lampaitaan. Tila on nykyisin historiallinen nähtävyys ja aito pala saamelaisten menneisyyttä. Se kertoo kävijälleen elämästä Suomen pohjoisimman äärilaidan karunkauniissa luonnossa.

UTSJOELLA KIRKKO JA KIRKKOTUVAT

Upea kivikirkko on Carl Engelin suunnittelema ja on peräisin 1850-luvulta. Kirkkotuvat ovat vanhoja saamelaisten sukujen omistamia tupia, joissa yövyttiin kirkkopyhien aikaan. Joulutarina-elokuva on kuvattu täällä.